Fondatorul osteopatiei Andrew Taylor Still a elaborat primul concept osteopatic ,, structura determina functia iar functia influenteaza structura”.
            Potrivit acestui concept, osteopatia este privita ca  un sistem holistic de diagnostic si tratament in care organismul este considerat un sistem intreg unde totul este in stransa interdependenta.
            Osteopatia structurala utilizeaza tehnici specifice de tratament care au drept scop de a corecta hipomobilitatea. In functie de particularitatile organismului, varsta , tipul si gradul afectiunii sunt aplicate modalitati de operare diferite pe structurile articulare,  pe tesuturile moi, pe structurile capsuloligamentare si musculare. Scopul acestor tehnici sunt de a reda supletea articulara si functiile sale la parametrii normali de functionare. Alte obiective sunt : reinformare proprioceptiva, decontracturare, inlaturarea tensiunilor existente in structuri, inlaturarea stazelor circulatorii, redarea elasticitatii tesutului.
  A.T.Still ,,……… Suntem sanatosi atunci cand toate partile corpului nostru sunt in ordine. Cand intervine un dezechilibru ne imbolnavim. Prin reechilibrarea structurilor corpului boala face din nou loc sanatatii. Munca osteopatului consta in indepartarea disfunctiilor si readucerea organismului la o stare normala; in locul disfunctiei reapare functionalitatea fiziologica, rezultatul fiind starea de sanatate,,.