Tratamentul manual al organelor interne este vechi de cand lumea si vine din medicina orientala. Acest tratament in diferite timpuri si tari a avut denumiri diferite.
Parintele” osteopatiei viscerale este Jean Pierre Barral cel care a descoperit articulatia viscerala si tratamentul leziunilor osteopatice viscerale.
Osteopatia viscerala sau terapia manuala a organelor interne este unul dintre cei trei piloni pe care se sprijina osteopatia. Prima impresie a pacientilor despre osteopatia viscerala este ca osteopatul  face un masaj al organelor interne. Dar asta numai la prima vedere. Osteopatia viscerala ajuta la restabilirea mobilitatii organelor interne, iar in final la restabilirea circulatiei sanguine si functiei organului.
J.P.Barral, considera raporturile dintre doua organe vecine similare unei articulati care se afla intr-o permanenta miscarea.Incepand cu orice celula pana la tesuturi si organe-toate se misca in trei planuri: in plan frontal,sagital si orizontal. Este adevarat ca daca privesti un om cu atentie este greu sa-ti dai seama de aceste trei miscari,dar miscarile sigur exista. Orice pierdere a mobilitatii organului(sau tesutului) pe una din axe, fixarea si aderenta la alte structuri afecteaza functia organului si in lipsa unei interventii a osteopatului disfunctia poate evolua ulterior spre boala. Interventia osteopatului este indreptata spre restabilirea mobilitatii acestui organ ori tesut- principiu de baza in osteopatie. Miscarea este viata! Iata de ce orice interventie chirurgicala pe abdomen va influenta mult functia organelor interne,va lasa in urma niste aderente care va fixa un organ ori altul si astfel va imobiliza organul respectiv. In acest sens, putem da c  exemplu  operatia de apendicita: care la scurt timp datorita imobilizarii colonului ascendent si a vezicii biliare, va modifica functia vezicii biliare aceasta devinind atonica(“lenesa”)cu toate consecintele. Astfel, pacientul se va prezenta la osteopat cu dureri de coloana, insa pentru a fi vindecat, este necesar ca osteopatul sa aplice tratament pentru organele interne. Orice restrictie viscerala nu inseamna numai o restrictie a miscarii ci si una circulatorie, nu se mai dreneaza sangele venos, organul devenind turgescent, incepe sa prezinte disfunctie metabolica a lui insusi dar neputandu-si face eficient functia, duce la grave perturbari metabolice, energetice si spirituale.

De multe ori, pacientul se  adreseaza osteopatului pentru dureri de coloana, anxietate, tulburari de atentie si osteopatul sa lucreze burta(visceral) fara sa se atinga de cap sau coloana. De aceea trebuie inteles faptul ca, ca osteopatia depisteaza cauza afectiunii si nu efectul ei, tratand intregul nu numai partea. Inflamatiile cronice ale organelor interne genereaza in timp contracturi ale musculaturii extrinseci si apoi intrinseci ale coloanei vertebrale care duc la compresia discurilor intervertebrale. Discurile odata afectate pot comprima radacinile nervoase ori maduva spinarii dand nastere unor simptome patologice.