A.T. Still ,, Fascia este locul potrivit pentru a cauta cauza bolii si de la tratamentul fasciei incepe actiunea de vindecare pentru toate bolile. Datorita functionarii fasciei traim si datorita falimentarii ei murim,,
Osteopatia fasciala amelioreaza comunicarea intercelulara si ne permite sa intelegem ce se intampla aici si acolo prin intermediul lanturilor fasciale.
Fascia ,  este un tresut conjunctiv avand o structura proteica ale carei fibre permit o organizare cu mai multe posibilitati. Are o organizare tridimensionala indeplinind  un rol important – de suport structural al intregului corp , protejand si asigurand legatura intregului sistem. Sistemul fascial este un model tensengritiv. Aceasta tensengritivitate e proprietatea unui sistem de a mentine un sistem arhitecturat si autostabilizant datorita modalitatii fortelor distribuite ( forte tensive si forte compresive). Elementul determinant al acestei calitati de tensengritivitate este citoscheletul.

Rolul Fasciei:
  • Sustinere: sustine sistemul muscular , mentine stabilitatea si functiile articulare(la nivel proprioceptiv sunt mari informatori) , sustine sistemul nervos,  vascular si limfatic (problemele neurologice exista teorii ca au o origine la nivelul emergentelor nervoase- foarte frecvent apar compresii pe traiectul nervos determinate de tensiunile fasciale)

     

  • Protectie : rol fundamental de a mentine circulatia pe toate felurile si conducerea nervoasa, exista zone de ingrosare care au rol de mentinere a fiziologiei optime

  • Amortizor : amortizare in timpul producerii traumatismelor
    Hemodinamic : miscarile fasciale care au o frecventa egala cu ritmul craniosacral, 8-12 cicli /min. Mentin o circulatie arteriala, venoasa si limfatica corespunzatoare.Asigura in timpul noptii intoarcerea venoasa datorita prezentei acestei miscari fasciale.

  • Rol de aparare: fascia bolcheaza zonele cu infectii, inflamatii si le incapsuleaza pentru a se vindeca corespunzator zona ce trebuie sa fie revascularizata. Prin urmare aceste aspect de revascularizare, permite susbstantelor chimice, medicamentoase sa ajunga acolo unde este necesar. Fascia in imunitate este foarte importanta- este implicata direct in comunicarea intercelulara.